Contactați-ne:
Limba:

EARTHWORKS pentru excavatoare - Articol din BTP Magazine

Earthworks

Articol de Julia Tortorici despre soluția pentru excavatoarele Earthworks desfășurată în cadrul companiei Karp Kneip

În mai 2017, Trimble a lansat o nouă platformă de programare pentru excavatoare și în curând, pentru buldozere. Având propria denumire Earthworks, această aplicație este mai intuitivă și mai ușor de utilizat datorită interfeței de utilizator îmbunătățite. Conceput în strânsă colaborare cu operatorii utilajelor de pe șantier, software-ul permite transferul automat al datelor între utilaj și birou, astfel încât operatorul are întotdeauna cel mai recent proiect conceput de către topograful proiectant. Se câștigă în confort, siguranță, dar, mai ales, în productivitate.

Această platformă, care funcționează pe Android, este echipată cu un sistem GPS. Comparativ cu versiunea anterioară, aceasta încorporează o nouă generație de senzori pe elementele detașabile ale mașinii. Misiunea sa este aceea de a da altitudinea potrivită cupei care se așează automat la cotă. Transmiterea datelor se face între utilaj și birou sau geometrul-proiectant”, explică Mickaël Hurlain, inginer-șef de aplicație de la Sitech, distribuitor oficial al soluțiilor Trimble.

Fără deplasări

Din punct de vedere practic, nu mai este necesar ca operatorul să coboare din mașină și ca personalul suplimentar să fie prezent. Acesta vizualizează direct sarcina în 3D, reprezentată pe tableta care se află în cabină.„Pe lângă confortul oferit – deoarece acesta își poate manipula sau personaliza reprezentarea 3D din fiecare unghi cu un singur clic – este protejat de eventualele accidente de pe șantier”, adaugă responsabilul.

Cu două degete

Este de remarcat simplitatea extremă a acestei tehnologii, 100% tactilă, modelată pe baza principiului unei simple tablete.„Fiind un aparat familiar operatorilor, este ușor de însușit. Nemaifiind nevoiți să piardă timpul pentru a înțelege cum funcționează, aceștia se concentrează mai mult asupra activității pe care o desfășoară. Și în acest caz, securitatea este asigurată”, subliniază Mickaël Hurlain.

Zonele care trebuie evitate

Earthworks dispune de avantajul că permite, de asemenea, configurarea zonelor care trebuie evitate. La apropierea de conductele de canalizare, un mesaj de pe ecran semnalizează zona care trebuie evitată în timp ce se aude sunetul bip. Sistemul hidraulic al mașinii este blocat.

Karp Kneip:„Simplitate asigurată”

Client al companiei Sitech timp de 8 ani, grupul luxemburghez Karp Kneip a echipat unul dintre excavatoarele sale cu soluția Earthworks.„O revoluție de proporții”, pentru responsabilul de topografie și programare, Christophe Latteur: „Ceea ce se uimește la această nouă tehnologie este simplitatea în utilizare. Se utilizează ca un smartphone. Meniurile sunt, de asemenea, simplificate și mai ales, mai accesibile”.Deși compania Sitech este responsabilă pentru instalare și configurare, este necesară instruirea atât a operatorului cât și a geometrului. Floare la ureche:„Într-un sfert de oră, operatorul a înțeles principiul Earthworks. Înainte, era nevoie de câteva zile pentru a putea începe. În ceea ce privește geometrul, acesta apreciază simplificarea procesului de integrare a planurilor sale în mașină”, subliniază Christophe Latteur. Comunicarea dintre excavator și birou a fost îmbunătățită în mod simțitor. O simplă conexiune la internet este suficientă pentru a transmite datele de la mașină sau, invers, pentru a trimite datele înapoi la birou.„Datorită tehnologiei TCC, mișcările operatorului pot fi monitorizate în timp real.  În cazul în care apare o dificultate, este posibilă preluarea de la distanță prin intermediul unui calculator”, adaugă responsabilul.