Contactați-ne:
Limba:

Terasament și cariere

presse

Soluții de ghidare 3D dezvoltate în cadrul întreprinderii Rougeot TP din Burgundia

Rougeot TP face parte din consorțiul întreprinderilor mandatate să extindă Autostrada A6.Sitech a oferit soluții destinate sistemelor de ghidare a utilajelor pentru faza de terasare.

Lucrările de construcție pe o a treia bandă pe o suprafaţă de douăsprezece kilometri în direcția Paris Province la nivelul lui Auxerre au început la sfârșitul lunii februarie. Scopul este acela de a securiza un tronson foarte predispus la accidente și de a fluidifica traficul deosebit de dificil pe una dintre cele mai vechi secțiuni de autostrăzi din Franța. Şantierul care se va întinde pe trei ani face parte din contractul privind planul 2014-2018 semnat de societatea APRR (Autoroute Paris-Rhin-Rhône) cu statul. Este un grup de întreprinderi Colas/Roger Martin/Pass/Rougeot TP care a câștigat contractul de 56 de milioane de euro. Operația va include lucrări de extindere, construcția a nouă bazine de control a poluării având destinația de a filtra fluxul de apă în ambele sensuri de circulație, precum și construcția de benzi centrale.

Trei excavatoare echipate la Rougeot TP

Rougeot TP, întreprindere familială independentă, cu 400 de angajați având sediul în Meursault și unul dintre liderii șantierelor TP din regiunea Burgundia, a folosit soluțiile sistemelor de ghidare a utilajelor Trimble. Distribuitor al soluțiilor Trimble pentru BTP, Sitech a echipat cele trei excavatoare prezente acum în operațiile terasiere cu sisteme de ghidare 3D GCS900.Obiectivul acestui instrument de lucru de ultimă generație: operatorul vizualizează, în timp real, poziția excavatorului și a cupei pe proiect, precum și adâncimile care trebuie atinse direct pe ecranul din cabină. Această soluție instalată în special pe excavatorul Liebherr 916 de 25 de tone constă din două antene amplasate în partea din spate a mașinii și un set de senzori pe tot utilajul: sub șasiu, pe săgeată, pe balansier precum şi pe biela cupei.Un aparat radio primește corecțiile de la o bază care va permite apoi întregului sistem să funcționeze cu precizie centimetrică la nivelul dintelui cupei. În interiorul mașinii se află creierul sistemului, și anume o cutie pe care se află proiectul 3D care a fost realizat la birou și injectat de geometrul proiectant.

Câştigaţi timp și precizie

Avantajul acestui echipament: câștiguri remarcabile în productivitate și economii cu forța de muncă.„Înainte de instalarea sistemului de ghidare, lucram în perechi cu un muncitor manual care înfigea picheţi și măsura cotele, explică Yoann Rousseau, operator de utilaje la Rougeot TP timp de 19 ani. Acum lucrez singur, în mod absolut autonom, cu mai multă precizie și viteză”. De fapt, pentru construcția bazinelor de retenție de 7.000 m3 cu serviciu de drumuri pe margini, zece zile vor fi suficiente, comparativ cu trei săptămâni fără soluția 3D. În ceea ce privește precizia, aceasta atinge 1 sau chiar 2 cm, față de 4 cm înainte. Precizia sporită este solicitată, în mod special, la lucrările la terasament. Pe termen lung, Rougeot TP intenționează să-și echipeze cei 25 diriginţi de şantier cu o soluție de ghidare GPS și intenționează să investească aproape 300.000 de euro în acest instrument nou de lucru. Prețul preciziei.