Contactați-ne:
Limba:

Săptămâna Școală-Companie | Sisteme de ghidare

05.06.2017
15193536_1076560285796260_2963251731430958033_n

Săptămâna Școală-Companie, care a mobilizat instituțiile școlare ale țării pentru a-i sensibiliza pe elevi privitor la lumea șantierelor și antreprenorialului, avea ca temă în acest an ghidarea 3D cu SITECH France

”Către o lume conectată.” Cu această ocazie, Școala de lucrări publice din Normandia, la Saint-Paterne (Sarthe), a primit pe Sitech, Redbird și Geomensura cu scopul de a le prezenta elevilor ultimele soluții pentru relevee topografice și aplicația acestora pentru ghidarea utilajelor.

Mai întâi, start-up-ul RedBird a prezentat platforma sa de colectare, analiză și procesare a datelor adunate prin dronă. Totul este stocat într-un cloud care îi permite fiecărui utilizator să consulte, să completeze sau să modifice aceste date, direct prin intermediul Internet, fără o instalare prealabilă a programului. Prin fotogrametrie, sistemul îi restituie utilizatorului o modelizare în 3 dimensiuni a spațiului dar și o fotografie din cer. Mai multe instrumente permit explorarea ulterioară a acestor date. În cazul unei cariere, este posibil să vedem volumul unui stoc de materiale printr-o simplă mișcare de mouse; sau chiar se pot repera drumurile pe care merg utilajele, și se evidențiază zonele cu risc prin intermediul unui cod de culoare (pantele cu declivitate mare apar în roșu). Fiecare din aceste operațiuni se face printr-un singur clic, prin intermediul unei interfețe reduse la esențial: ”Obiectivul este simplificarea vieții utilizatorului sau a șefului de șantier, cu un instrument orientat spre marele public”, subliniază Yannick Raguenes, director de vânzări la RedBird.

De la concepție la realizare

În sala vecină era o prezentare a lui Geomesnura, editor și designer de programe pentru birourile de proiectare, către profesioniștii din topografie și proiectanți. De exemplu, a fost simulat un proiect concret prin intermediul Geomensura Genius: pe un plan de școală și împrejurimi (recuperat de pe Google Maps) pe care a fost integrat un releveu mai precis efectuat pe loc, a fost desenat un proiect de clădire plus parcare. Proiectul a fost apoi exportat pentru a fi utilizat pentru ghidarea utilajului.
În fața Școlii de lucrări publice din Saint-Paterne, un buldozer Caterpillar D6N LGP asigură spectacolul. Sitech, distribuitorul echipamentelor de ghidare și de topografie Trimble, a dotat mașina cu un sistem de ghidare 3D. Ceea ce constă în instalarea a doi receptori GNSS [Global Navigation Satellite System, sau sistem de poziționare prin satelit, NDLR] situați pe stâlpii de deasupra lamei, senzori în diferite locuri ale mașinii și carcasă radio care permite comunicarea cu o stație de bază GNSS detașată pe șantier cu această ocazie. Printr-un ecran din cabină, operatorul este informat în timp real despre poziția lamei, altimetrie și înclinație, cu precizie centimetrică. Un mod automat, activabil liber, permite și ghidarea completă a lamei pentru a urma traseul unui proiect. Ceea ce a putut fi demonstrat în practică pe terenul școlii, cu proiectul simulat pe Geomensura Genius și încărcat în prealabil pe mașină.

40% din buldozere echipate cu ghidare

Astăzi, aproape 40% din buldozerele din Franța sunt dotate cu sisteme de ghidare (2D sau 3D), pentru un câștig de productivitate care poate ajunge la 30%. Aceste investiții au un preț, și anume aproximativ 45.000€ pentru un sistem 3D și bază GPS, ceea ce nu pare să le descurajeze pe companiile de construcții, și ca dovadă investițiile sunt în creștere. Piața excavatoarelor cunoaște astăzi o mare atracție pentru ghidare, cu aproape 15% din utilajele între 20 și 70 tone echipate deja pe teritoriul francez, și cu cereri exponențiale în continuare.

Tom Adamczewski