Contactați-ne:
Limba:

Proiect A719 – servicii SITECH și echipamente 3D

20.06.2017
sitech-france-reportage-a7195

Proiectul A719: un șantier al societății Forézienne d’entreprise complet echipat 3D

Proiectul A719: un șantier complet echipat 3D

Prin proiectul A719 se dorește legarea orașelor GANNAT și VICHY printr-un drum de 14 km. Scopul principal este un acces rapid de la VICHY la A71, autostrada care leagă ORLEANS de CLERMONT-FERRAND, astfel încât utilizatorii să nu mai trebuiască să folosească RD2209. Printre cifrele importante ale proiectului, bugetul global pentru această operațiune a fost estimat la aproximativ 100 de milioane de Euro.

Statul a încredințat realizarea proiectului și exploatarea societății APRR, filiala grupului EIFFAGE. Lucrările pregătitoare, în special despăduririle, devierea rețelelor și șantierele arheologice s-au desfășurat între toamna lui 2012 și primăvara lui 2013. În ceea ce privește lucrările principale și de amenajare, acestea au fost eșalonate pe doi ani între primăvara lui 2013 și sfârșitul lui 2014. În realizarea acestei faze, FOREZIENNE D’ENTREPRISES este responsabilă de terasamente, de colectarea și tratarea apelor, executarea straturilor de formă dar și lucrări de inginerie civilă pentru fibră optică.

Realizarea acestui șantier se întinde pe 135 hectare și necesită 16 poduri și podețe, 10 bazine de retenție și 1 stație de taxare. În total, aproximativ 150 de persoane au fost mobilizate pe diferitele faze ale acestui șantier și s-au detașat între 80 și 90 de utilaje. Pe faza de terasare, 1,5 milioane metri cubi de pământ au fost deplasați și, în faza de strat de formă, 8500m² de strat de formă sunt aplicați în fiecare zi pe două posturi (11 la 12 ore de aplicare în fiecare zi). Terminarea fazei de turnare a bitumului este prevăzută pentru mijlocul lui septembrie 2014.

Toată partea de topografie și de ghidare a utilajelor este gestionată de Domnul Serge LAFAYE, Șef de Misiune pe proiectul A719. Acesta supervizează o echipă de topografi dedicată terasamentelor, o alta responsabilă cu lucrările de asfalt și echipamentele pentru drumuri. De asemenea, supervizează gestionarea proiectelor de execuție și metodele de lucru.

Fazele de progres pentru proiectul A719

Serge LAFAYE ne explică faptul că de la începutul lui 2013 acest șantier s-a scindat în 3 faze importante. O primă fază de pregătire, în special cu ridicări la începutul șantierului și devieri de rețele, dar și cu întocmirea planurilor de execuție.

O a doua fază, care a necesitat intervenția echipelor topografice dedicate terasamentelor, a fost consacrată pentru lucrări de anvergură cum ar fi debleuri – rambleuri, implantarea instalațiilor de tratare a apei, lucrări hidraulice de adâncime dar și implantarea unei rețele de fibră optică pe sub banda de urgență a autostrăzii.

În final, a treia fază de turnare a stratului de asfalt, echipamente de drum și orice are legătură cu evacuarea apelor de pe platforma autorutieră (canale, rigole din pământ și beton pentru recuperarea apelor din bazinele de tratare).

Progresul proiectului astăzi

Proiectul se focusează pe amenajarea a doi poli principali: zona de lărgire a părții existente cu 2×2 benzi pe o lungime de 1 kilometru, care va relua traseul actual al A719, și partea unde au fost creați 13 kilometri din autostrada nouă.

Pe zona de lărgire, lucrările de strat de formă se termină și turnarea stratului de asfalt poate începe. Pe partea de autostradă nouă, asfaltul este în faza de turnare pe anumite tronsoane. Pe altele sunt în curs lucrările de strat de formă. Obiectivul global este finalizarea straturilor de formă la începutul lunii iulie pentru ca toate asfalturile să fie aplicate până la sfârșitul lunii septembrie 2014. Șantierul a suferit câteva întârzieri din cauza șantierelor arheologice.

Alegerea echipamentelor Trimble

Pe șantier, 6 utilaje primesc asistența unui sistem de ghidare: 3 buldozere și o mașină de nivelat sunt echipate cu sistemul GCS900 3D GPS și 2 mașini de nivelat cu sistemul GCS900 3D UTS, cu o Stație Totală SPS730. Pentru echipa de topografie pentru terasamente, cei 3 topografi care o compun sunt echipate cu baze GPS (SPS851, SPS852 și SPS 855) și mobile GPS (SPS881, SPS 882 și SPS 985) cu carnetele de teren anexate (TSC2 și TSC3).

Domnul Olivier RICHARD, responsabilul serviciului topografie și măsurători de la FOREZIENNE D’ENTREPRISES, ne explică alegerea grupului de a se dota cu echipamente Trimble ”Am optat pentru echipamente Trimble deoarece acestea sunt adaptate pentru proiectele mari cum ar fi BPL sau l’A719. Sunt precise și calitatea este ridicată. De asemenea, această investiție a fost motivată prin calitatea serviciilor SITECH: SAV este foarte reactiv”.

Serge LAFAYE ne explică următoarele ”echipamentele Trimble sunt adaptate la condițiile de lucru pe șantiere: robuste și intuitive, simplitatea utilizării i-a convins pe majoritatea utilizatorilor, chiar și pe cei care erau obișnuiți cu echipamente de la concurența noastră”.

Beneficiile soluțiilor Trimble în timpul proiectului A719

Termenele strânse ale șantierului, cu o fază de lucrări de numai doi ani, făceau din productivitatea utilajelor și din optimizarea termenelor lucrărilor în diferite aplicații mize capitale pentru succesul companiei FOREZIENNE D’ENTREPRISES. Domnul PASCAL PERRIN, Șeful de Șantier Principal revine asupra acestor noțiuni: ”Alegerea de a dota utilajele noastre cu sisteme de ghidare Trimble corespundea unei voințe de ă căuta să maximizeze utilizarea utilajelor, cu scopul de a câștiga timp pe planificare și pe realizarea de economii”.

Celelalte avantaje avansate de Domnul PASCAL PERRIN sunt următoarele ”În același timp, îmbunătățim securitatea șantierului, pentru că nu mai sunt oameni care să activeze pe jos pe lângă utilaj. În ceea ce privește rapiditatea, lucrăm cu un randament mai mare decât înainte și avem acum o precizie care se apropie de un centimetru în GPS și jumătate de centimetru când utilajele sunt ghidate prin UTS”.

Diferitele economii realizate grație sistemelor Trimble

Domnul Serge LAFAYE insistă asupra faptului că sistemele de ghidare joacă un rol-cheie în reglarea stratului de formă tratat cu liant hidraulic. ”De îndată ce materialul a fost livrat, trebuie să fie procesat definitiv în următoarele 3 ore. După acest termen, materialul se întărește și, practic, devine imposibil de reglat corect. Utilajele ghidate automat ne permit să reglăm rapid stratul de formă și, astfel, să evităm repetările inutile care ar însemna pierdere de timp, de materiale și de bani.”

”În ceea ce privește turnarea stratului de formă, trebuie să facem aproximativ 3 curse: prima pentru răspândire, a doua pentru reglare ”grosieră” cu buldozerul și a treia, trecere cu mașina de nivelat, pentru reglare precisă. Înainte, topograful era chemat de la atelier cu scopul de a monitoriza reglarea. Acum, operatorii utilajelor pot fi independenți și nu au nevoie de monitorizare continuă topografică. Câștigul de timp este enorm!” ne explică un operator cucerit de sistemul GCS900 3D dublu GPS instalat pe buldozer.

Șoferul unui utilaj de nivelat dotat cu sistem GCS900 3D UTS revine asupra faptului că precizia ridicată obținută cu ajutorul sistemului permite limitarea uzurii echipamentului ”Deoarece facem mai puține curse, este mult mai bine pentru lamă. Se lucrează și mai repede și mai precis”.

Evoluție în metodele de lucru ale topografilor

Pe lângă optimizarea utilizării mașinilor, soluțiile Trimble au permis, de asemenea, evoluția metodelor de lucru ale topografilor. Astfel, Domnul Serge LAFAYE ne arată că de acum încolo, pregătirea proiectelor de ghidare cu program special de la Trimble este foarte importantă pentru a facilita lucrările de pe teren. ”Proiectul este creat la birou și trimis la carcasa mașinii. Topografii petrec mai puțin timp pentru implantare și lucrează mai mult pe monitorizarea șantierului”. De altfel, se constată că la momentul controalelor lor, practic 100% din puncte se găsesc în toleranțe după trecerea utilajelor pe o reglare a unui strat de formă la centimetru. O astfel de precizie este posibilă grație sistemelor de ghidare și monitorizării regulate a calibrării corecte a utilajelor și nu poate fi obținută atât de repede cu metoda tradițională.

În ceea ce privește echipamentele topografice Trimble, Domnul Sylvain SAUVIGNET, topograf în echipa pentru terasamente, ne explică faptul că era ”un fost utilizator de echipamente de la o firmă concurentă, dar este foarte satisfăcut de echipamentele Trimble. Programul SCS900 este intuitiv, totul se face de pe același ecran și totul este accesibil foarte repede. Nu mi-a trebuit decât o săptămână pentru a-l învăța”.

Serviciile SITECH

Toți interlocutorii de pe șantier au insistat pe calitatea serviciilor și echipamentelor furnizate de echipele de la SITECH. Reactivitatea, grija și atenția specială acordate acestui șantier de echipa din regiunea Centru le-au permis echipelor lui Serge LAFAYE să aibă în permanență o legătură cu experții și să primească rapid răspunsuri la întrebările lor tehnice.