Contactați-ne:
Limba:

Sisteme de ghidaj

Guidage 3D UTS pelle
Ghidare 3D utilaj în subteran și la interior Data : 15-10-2018 / By : SITECH

Metodă de ghidare 3D excavatoare destinată lucrărilor interioare sau subterane: ghidare în 3D UTS (prismă și stație totală) Aplicații, avantaje și metodologie de lucru.

Tehnologia de poziționare prin GNSS este răspândită majoritar pe șantierele de terasamente. Totuși, pentru toate aplicațiile interioare sau subterane, tehnologia GNSS nu poate recepționa. Astfel, ghidarea 3D UTS – prismă și stație totală – este recomandată. Permite lucrul cu înaltă precizie pentru toate activitățile de reglare sau de terasamente. Și asta, în orice condiții: tunel, păduri, hangare, etc…

În cadrul șantierelor urbane, utilizarea acestui tip de sisteme pe excavatoare este chiar determinant. Mai ales în cazul amenajărilor de tunele în zona grand Paris. Vom reveni la cele necesare în desfășurarea unei astfel de operațiuni.

Ghidare 3D UTS excavatoare: desfășurare

La nivel de echipament, o cerință prealabilă este o stație totală Trimble robotizată tip SPS930, dar și un echipament topografic complet: carnet de teren, miră și prismă topografică (Aflați mai multe despre gama noastră de echipamente topografice Trimble aici).

Referitor la excavator, acesta trebuie să fie dotat cu un sistem de ghidare GCS 900 3D. Toate componentele rămân aceleași ca pentru o configurare GNSS: senzori, carcasă cabină, radio 2.4Ghz. O prismă activă mașină MT900, în locul antenelor GNSS, va completa ansamblul.

Proiectul care trebuie realizat trebuie să fie modelizat în 3 dimensiuni. Apoi, trebuie să fie transformat în formatul bun înainte de a fi introdus în carcasa din cabina utilajelor.

Exemplu: Reglarea unui radier pentru a suporta utilajul de săpat tunele

Instalare pe șantier

Ca în cazul unui excavator ghidat prin GNSS pe un șantier, și aici sunt necesare câteva manevre înainte de a începe lucrul. Aici, va fi vorba înainte de toate de efectuarea unei măsurători prin stație cu vizare fără prismă. Această vizare va trebui să fie efectuată pe puncte la care se știu coordonatele X, Y, Z poziționate în prealabil pe pereți tunelului cu ajutorul țintelor.

Va trebui să se instaleze ținte la aproximativ 2 metri de sol pentru o mai mare ușurință la măsurătoarea prin stație.

Exemplu:

Proiectul va trebui să fie pregătit prin intermediul Business center HCE și introdus în carcasa cabinei printr-o cheie USB.

Avantajul ghidării 3D UTS excavator pentru proiectele urbane

Avantajele sale:

    • Lucru posibil cu ghidare 3D într-o zonă excavată în care activitatea prin intermediul sateliților ar fi imposibilă. Tip: puț, tunel….
    • Precizie centimetrică a excavatorului datorită activității cu stație robotizată.
    • Lucru în deplină siguranță: fără personal pe lângă utilaj. (Zona de lucru este deseori foarte restrânsă)
    • Aceleași avantaje de lucru ca pentru orice sistem de ghidare 3D Trimble.

Important:

  • Necesitatea unei vizări directe, fără obstacole, între mașină și stația robotizată.
  • În cazul deplasării excavatorului, este necesar să se realizeze o rotire cu aproximativ 108 de grade pentru a repoziționa mașina pe proiect deoarece calculul poziționării nu se face decât plecând de la un punct (prismă).

Pentru a ști mai multe referitor la acest tip de aplicații, contactați-ne prin intermediul formularului de contact apăsând aici – mai multe informații despre sistemele de ghidare pentru excavatoare aici –

0 COMENTARII