Contactați-ne:
Limba:

Terasament și cariere

presse1

Reportaj în cadrul Mithieux TP – utilizatorii soluțiilor noastre Trimble în regiunea Rhône Alpes

La Seynod, o comună din apropierea oraşului Annecy, în regiunea Haute-Savoie, compania Mithieux TP dezvoltă o zonă industrială care va include, în special, sediul viitor al companiei. Pentru acest proiect, toate utilajele sunt echipate cu ghidare 3D GPS Trimble, o alegere motivată atât de confortul, cât și de productivitatea asigurată de această tehnologie.

Seynod, Haute-Savoie.Pe terenul care se află în faţa sediului companiei ABM Trans’Alp, Mithieux TP este în proces de creare a unei zone industriale pe care să se stabilească viitoarea locație a companiei. Deoarece într-o logică de grupare a birourilor și activităților pe care compania locală, specializată în lucrări de terasament de mare amploare, de VRD, de demolări și inginerie civilă, înfiinţează acest şantier: odată construit, sediul nou-nouţ al Mithieux TP se va situa alături de compania pe care o deține, ABM Trans’Alp.„Pe lângă lucrările de terasament, asigurăm şi devierea apelor uzate pe acest teren”, explică Lénaïc Brohan, diriginte de şantier lucrări de terasament la Mithieux TP.„La proiect lucrează 5 până la 6 persoane, cu utilaje echipate cu sisteme de ghidare 3D GPS Trimble, și anume, un buldozer, un compactor, un excavator cu braț lung, un excavator hibrid și un excavator de producție. Ne-am confruntat cu câteva limitări, în special faptul că terenul se află în zone mlăștinoase și, prin urmare, trebuie să construim bazine și să reumplem zona umedă a locației. „Echipele de la Mithieux au realizat, de asemenea, un merlon izolator fonic pentru a nu deranja locuitorii zonei rezidențiale, care se află la câteva sute de metri. Platformele pietroase ale viitoarei zone industriale din Seynod trebuie livrate la sfârșitul anului 2017.

Simplitate și productivitate

Cu toate acestea, acest șantier de terasamente prezintă o particularitate: toate fazele sunt controlate de un sistem de ghidare 3D GPS a producătorului Trimble, distribuit în Franța de Sitech France. Pe acoperișul unui bungalou al companiei ABM Trans’Alp a fost amplasată o bază totală pentru a putea observa pozițiile utilajelor diverse și pentru a face eventuale corecții operatorilor și topografilor. Această bază comunică în IP cu rețeaua de telefonie, dar și radio cu utilajele din locație. Benjamin Petit, operator de utilaje la Mithieux TP, analizează avantajele ghidării:„Pentru noi, sistemele de ghidare a utilajelor aduc o mulțime de avantaje: utilizarea a devenit, deja, simplă și plăcută, oferindu-ne mai multă autonomie în activitatea noastră. Pe urmă, tehnologia Trimble este fiabilă și permite însoțirea lină a mișcărilor utilajelor. Vizualizarea în timp real a ceea ce urmează să facem ne ajută să devenim mai rapizi și mai productivi”. Printre materialele echipate, se numără un buldozer Caterpillar D6N, un excavator hibrid Komatsu PC 210 LC și un excavator Volvo EC700CL cu o cupă impresionantă de 5 m3 .

Cutii detașabile

Așadar, cum funcționează acestea în mod concret?Utilajele sunt pre-echipate cu senzori instalați în cutii sudate, a căror funcție este aceea de a măsura unghiurile și distanțele cu o sensibilitate ridicată, pentru a stabili ulterior o trigonometrie. Pe excavatoare, acești senzori sunt distribuiți de-a lungul brațului și articulațiilor: săgeată-balansier-biela cupei. Cutiile 3D GPS, pot fi folosite de mai multe utilaje și au posibilitatea de a trece, de exemplu, la sistemul de ghidare 2D pentru platformele de nivel. Aceste cutii sunt detașabile din motive de securitate, pentru a evita tentativele de furt. Pe urmă, intră în joc antenele (sau cupolele) responsabile de primirea datelor și fixate pe materiale. Simon Carré, inginer de aplicații pentru regiunea Rhône-Alpes la Sitech France:„În amonte de producție, geometrul stabilește în biroul său planurile de modelare a proiectului în 3D, apoi trimite datele în casete fie printr-o cheie USB, fie prin Internet. Precizia conferită de sistemul de ghidare 3D GPS  este de ordinul unui centimetru, datorită procedeului triangulației: mai întâi, satelitul trimite date către baza totală, care apoi le transferă la antenele utilajelor, astfel încât, la final, operatorii le vizualizează pe ecran”.

Calibrarea în timp real

Însă precizia care trebuie să fie furnizată de tehnologiile de ghidare depinde și de tipul de utilaj echipat: în acest caz, excavatorul Volvo EC700CL de 72 t și 346 kW poate, ca utilaj de producție, să beneficieze doar de o precizie de plus sau minus 10 cm, ceea ce îi permite, totuși, să realizeze atât lucrări de finisare, cât și lucrări de terasament.„Acestea fiind spuse, majoritatea excavatoarelor care sunt echipate cu sisteme de ghidare au între 25 și 30 t ”, continuă Simon Carré. „Pentru procesul în sine, operatorul selectează din cutie un fișier standard, stabilit în mod implicit și corespunzător utilajului pe care îl pilotează, apoi se efectuează un reglaj/calibrare, datorită senzorilor, pentru a poziționa șasiul, cu senzorul de altitudine și cupa, cu senzorul bielei.  „Acesta din urmă va înregistra chiar și punctele de control, de exemplu, pe un taluz, pentru a le trimite geometrului care supraveghează aplicația din biroul său.Notă: se pot adăuga senzori suplimentari în funcție de configurația excavatoarelor și a cupelor. Vectorii șasiului și măsurătorile făcute de fiecare senzor a excavatorului fac posibilă setarea cotelor, știind că se pot salva mai multe cote pentru fiecare cupă. Există, de asemenea, bornele de ghidare cu LED, care sunt fie independente de postul de comenzi, fie fixate în jurul ecranului. Acestea indică șoferului mișcările pe care trebuie să le facă: la stânga sau la dreapta, înainte sau înapoi, în sus sau în jos.

Prudență și tact

Există întotdeauna posibilitatea ca proiectul să fie adaptat chiar de către șofer ”, adaugă Simon Carré.„Dacă se ivește necesitatea, acesta poate modifica în timpul producției coordonatele taluzurilor, a reziduurilor, a rambleurilor… Însă, în orice caz, trebuie să ținem cont de un lucru: precizia ghidării nu variază în funcție de tehnologiile de ghidare în sine, ci în funcție de uzura utilajelor care sunt echipate cu acestea.  În cele din urmă, evaluarea ghidării Trimble în 3D GPS are o tentă pozitivă, cu creșteri semnificative de productivitate, deoarece oamenii pot primi alte sarcini în afară de topografia tradițională. Unele dezavantaje, sau cel puțin unele precauții, trebuie totuși luate în considerare în cazul sistemelor de ghidare a utilajelor: principala dificultate constă în faptul că nu mai este posibil să faceți progrese pe șantier atunci când software-ul se defectează. În sens general, utilizarea sistemelor de ghidare solicită un plus de atenție din partea operatorilor de utilaje la propria conduită și la mașinile conduse de aceștia. Tehnologiile de ghidare, care rămân costisitoare la achiziție, chiar dacă investiția este amortizată pe termen lung datorită creșterilor de productivitate generate, reprezintă o asistență la locul de muncă, de aici și faptul că operatorii sunt instruiți în timpul utilizării acestora. Dar acestea pot stârni invidia: riscul furtului nu trebuie neglijat.Ca în orice tehnologie, trebuie să dați dovadă de atenție și tact. Bucurându-vă în același timp de beneficiile sale.