Contactați-ne:
Limba:

Cayola Construction

presse2

Săptămâna construcției în Normandia – echipa SITECH a fost prezentă în cadrul ETPN

Săptămâna Școală-Întreprindere, care a mobilizat instituţiile de învăţământ din țară pentru a sensibiliza elevii cu privire la lumea muncii și a antreprenoriatului, concentrându-se asupra temei din acest an:„Spre o lume conectată”. Cu această ocazie, Școala de Lucrări Publice din Normandia, din Saint-Paterne (Sarthe), a găzduit Sitech, Redbird și Geomensura pentru a le prezenta elevilor cele mai recente soluții ale releveelor topografice și aplicarea acestora prin sistemele de ghidare a utilajelor.

În prima sală, start-up-ul a aparţinut întreprinderii RedBird care și-a prezentat platforma de colectare, de analiză și de procesare a datelor colectate de drone. Totul este stocat într-un cloud care permite fiecărui utilizator să vizualizeze, să completeze sau să modifice aceste date, direct prin browserul de Internet, fără nicio instalare de software anterioară. Prin fotogrammetrie, sistemul oferă utilizatorului o modelare tridimensională a spațiului fotografiat din cer. Pe urmă, numeroase instrumente sunt utilizate pentru exploatarea acestor date. În cazul unei cariere, este posibilă vizualizarea volumului unui stoc de materiale printr-o simplă decupare cu mouse-ul; sau identificarea pieselor preluate de utilaje și evidențierea zonelor de risc folosind un cod de culori (pantele foarte abrupte apar cu roșu).Fiecare dintre aceste operațiuni are loc în câteva clicuri, cu ajutorul unei interfeţe redusă la esențial:„Scopul este acela de a simplifica viața operatorului sau a dirigintelui de şantier, cu un instrument orientat către publicul larg”, subliniază Yannick Raguenes, director de vânzări la RedBird.

De la concepție la realizare

În sala alăturată a avut loc prezentarea pentru Geomensura, editor și dezvoltator de software pentru birouri de proiectare, dedicat profesioniștilor în topografie și proiectare. De exemplu, a fost simulat un proiect concret folosind Geomensura Genius: pe o hartă a școlii și a împrejurimilor acesteia (preluată pe Google Maps),la care a fost integrat un sondaj mai precis realizat la faţa locului, fiind desenat un proiect al unei clădiri și parcarea acesteia. Ulterior, proiectul a fost exportat cu scopul de a fi utilizat pentru sistemele de ghidare a utilajelor. În fața Școlii de lucrări publice din Saint-Paterne, se află un buldozer Caterpillar D6N LGP care face un adevărat spectacol. Sitech, distribuitor de echipamente de ghidare și de topografie Trimble, a echipat mașina cu un sistem de ghidare 3D.Aceasta constă în instalarea a două receptoare GNSS [Global Navigation Satellite System, sau sistem de poziţionare prin sateliţi, NDLR] amplasate pe arborele situat deasupra lamei, senzori în locații diferite ale mașinii și o cutie radio pentru comunicarea cu o stație de bază GNSS desfășurată pentru această ocazie în locație. Prin intermediul unui ecran aflat în cabină, operatorul este informat în timp real despre poziția lamei, altimetria și înclinarea acesteia, cu o precizie centimetrică. Un mod automat, activabil în mod liber, permite în plus ghidarea completă a lamei pentru ca aceasta să urmeze traseul unui proiect. Ceea ce a putut fi demonstrat în practică pe terenul școlii, cu proiectul simulat pe Geomensura Genius și încărcat anterior în mașină.

40% dintre buldozere echipate pentru ghidare

În prezent, aproape 40% dintre buldozerele din Franța sunt echipate cu sisteme de ghidare (2D sau 3D), pentru un plus de productivitate de până la 30%.Aceste investiții au un preț, aproximativ 45 000 € pentru sistemul 3D și baza GPS; ceea ce nu pare să descurajeze companiile de construcții, ceea ce reprezintă o dovadă pentru Sitech a faptului că investiția merită. Piața de excavatoare este cea care cunoaşte în prezent un avânt pentru ghidare, având deja 15% dintre utilaje cuprinse între 20 și 70 de tone echipate pe teritoriul Franței, şi o cerere exponențială.