Șantierul Conectat – Digitalizarea șantierelor voastre


Digitalizarea influențează toate fazele proiectelor de infrastructură: de la fazele de proiectare până la execuție și operare. De mulți ani, noile tehnologii sunt implementate treptat pe șantiere, oferind tot mai multe câștiguri în productivitate și siguranță, reducând în același timp amprenta de carbon a proiectelor.

Ghidarea mașinilor și topografia: pilonii șantierului robotizat

Prima tehnologie implementată pe șantiere de aproximativ douăzeci de ani, ghidarea mașinilor a oferit un prim răspuns la nevoile antreprenorilor în termeni de siguranță și precizie. Având un randament rapid al investiției, aceste tehnologii sunt acum răspândite pe scară largă pe șantiere, cu aproximativ 75% dintre buldozere, 95% dintre gredere echipate, precum și 25% dintre excavatoare, piața acestora fiind în plină expansiune. Astăzi, aceste tehnologii se extind la alte tipuri de mașini, cum ar fi forezele, compactatoarele, finisoarele și frezele.

Dacă primele generații de ghidare au introdus mașinile în era optimizării și productivității, noile generații aduc automatizarea. Datorită creșterii senzorilor IMU și a noilor platforme de ghidare – cum ar fi Trimble Earthworks – automatizarea, rezervată odinioară doar pentru buldozere și gredere, este acum posibilă pe toate tipurile de mașini, inclusiv pe excavatoare hidraulice. Acest lucru va permite creșterea productivității operatorului de mașini cu peste 30%.

Apariția realității augmentate permite acum operatorului să aibă permanent pe ecran poziția rețelelor subterane modelate în zona proiectului pentru a minimiza riscul de accident. În paralel, cântărirea integrată permite operatorilor să se asigure de încărcarea optimă a camioanelor pentru a uniformiza încărcătura, a securiza transferurile și a adapta flota.

În ceea ce privește topografia, în acest domeniu, creșterea utilizării senzorilor IMU și a noilor platforme de topografie, cum ar fi Trimble Siteworks, au impactat puternic munca zilnică a geodezilor: luarea punctelor este facilitată, reprezentarea în 3D a proiectului și navigarea tactilă au permis creșterea productivității pe șantiere. Tendința de relevare prin fotogrametrie aeriană cu drone permite, de asemenea, o viziune mai globală asupra urmăririi evoluției șantierului. Această tehnică, foarte sigură, deoarece evită prezența personalului pe șantiere, permite realizarea mai frecventă, mai rapidă și mai precisă a relevărilor topografice.

Conectivitatea și partajarea informațiilor: către Șantierul Conectat

Șocul de productivitate adus de noile tehnologii pe șantier a condus la un al doilea șoc, cel al conectivității: partajarea datelor, gestionarea șantierelor la distanță, monitorizarea proiectelor și colaborarea nu mai sunt doar concepte, ci devin o realitate pentru multe proiecte. Prin intermediul platformelor precum Trimble Worksmanager, echipele de teren și cele de birou sunt conectate permanent, iar schimbul de informații referitoare la progresul lucrărilor, actualizările proiectului și asistența tehnică pentru soluțiile tehnologice se efectuează în timp real. Trimble WorksOS oferă posibilitatea de a monitoriza productivitatea și de a urmări șantierul în timp real printr-un model 3D dinamic al proiectului. Permite supraveghetorilor să gestioneze eficient producția și să reducă intervențiile topografice.

Trimble Stratus permite modelarea relevărilor topografice realizate cu drone într-un model 3D al șantierului. Suprapunerea și compararea diferitelor relevări permit o viziune foarte precisă a stadiului de avansare a proiectului.